Změna klimatu znamená častější výskyt extrémních projevů počasí a výkyvů teplot. Snižování stability klimatu kvůli oteplování a dalším změnám přináší ztrátu produktivity mnoha území po celém světě, což ohrožuje zemědělství a prostředí pro život lidí. Dopady klimatické změny řada regionů pociťuje už nyní.
Důsledky klimatických změn (viz rámeček) se v příštích desetiletích dotknou většiny obyvatel Země a výrazně zasáhnou zejména rozvojové země s omezenými možnostmi jejich zvládání. Kritické dopady se očekávají v nejchudších státech, kde lidé již nyní trpí podvýživou a nedostatkem vody, což může donutit k opuštění domovů až stovky milionů lidí.
26 milionů lidí hledalo v roce 2015 nový domov kvůli přírodním katastrofám a měnícímu se klimatu. Očekává se, že počet lidí, kteří do konce století budou hledat útočiště v Evropě v důsledku změny klimatu, poroste každoročně až trojnásobně.
Vybrané celosvětové dopady změny klimatu
- Teplejší atmosféra, oceány a moře vyvolávají častější extrémní projevy počasí (výskyt hurikánů, vichřic, vln veder, období sucha…)
- Přímé vlivy na zdraví lidí (ohrožení horkem, šíření infekcí kvůli nedostatku vody)
- Ohrožení ekosystémů a biodiverzity (zvláště korálové útesy, severské lesy, horské ostrovy a oblasti závislé na středozemním klimatu), migrace druhů
- Snížení výnosů v zemědělství (častější sucho nebo nadměrné srážky)
- Zvyšování hladiny moří – nejvíce jsou ohrožena města např. na západě USA, v jihovýchodní Asii či malé ostrovní státy v Tichém oceánu – první už přestávají být obyvatelné
- Velká migrace obyvatelstva z přímořských oblastí a oblastí postižených suchem a vedremax
Změna klimatu a pochoutky
Změna klimatu vážně zasáhne zemědělství, rybářství a lesnictví. Ovlivní i produkci pochutin a nápojů, které považujeme za samozřejmé:
Čokoláda – Vysoké teploty a sucho v Ghaně ohrožují úrodu kakaových bobů a poškozují kakaovníky.
Víno – Na konci století se můžeme dočkat anglického či švédského vína.
Pivo – Nedostatek vody se promítne do chuti a ceny, sucho již dnes snižuje sklizeň a kvalitu chmele.
Olivy – Plochy vhodné pro pěstování se do roku 2050 rozšíří o čtvrtinu, ale většinu plantáží bude nutné zavlažovat.
Ústřice, mušle – Produkce mořských měkkýšů je kvůli narůstajícímu okyselování oceánů ovlivněna již nyní.
Mořské ryby – Populace se za posledních 45 let snížily na polovinu kvůli rybolovu a změnám klimatu.
Káva – Změny klimatických podmínek povedou ke snížení kvality kávy a úbytku ploch pro její produkci.